31 January 2018

Tunteitaan monitoroiva urheilija korvaa boheemin taiturin

Ex-kiekkotähti Kimmo Koskenkorva auttaa nuoria urheilijoita löytämään itseluottamusta.

”Tämä patistaa urheilijaa miettimään omia tekemisiään”, Kimmo Koskenkorva sanoo. Ja miettii, että olisipa hänellä itselläänkin ollut nuorena tällainen.

Haukiputaalla kasvaneesta Koskenkorvasta, 39, tuli silti kovan tason jääkiekkoilija. Vikkelä ja aggressiivinen hyökkääjä aloitti ammattiuransa Kärpissä ja pelasi lähes viisitoista kautta Suomen ja Ruotsin liigoissa sekä yli 20 A-maaottelua. Suomen mestaruuden hän voitti Tapparassa vuonna 2003. Uransa hän lopetti pari vuotta sitten.

Nykyään Koskenkorva myy ja kehittää puhelinsovellus Qridi Sportia. Yksi sovelluksen tarkoituksista on ohjata urheilijoita tarkastelemaan tunteitaan ja mielentilojaan. Antaa uskottavuutta, kun sellaisen puolesta puhuu lätkäjätkä.

Urheiluseuroissa on alettu pitää yhä tärkeämpänä kaukalon tai kentän ulkopuolella tapahtuvia asioita: ruoka, lepo, uni, koulu, vapaa-aika – ja mitä nuoren urheilijan elämään voi kuvitella kuuluvan.

Usein näiden asioiden rempallaan oloa on katsottu läpi sormien ja jopa ihaillen. Boheemi ja taitava, kas siinä esimerkillinen tähtipelaaja.

Monessa tavallisessakin tapauksessa terveellinen ruokavalio on kuulunut lähinnä senttejä ja sadasosia mittaaville yleisurheilijoille. Kimmo Koskenkorva kertoo alkaneensa vasta 25-30 -vuotiaana ymmärtää, että arjen sujuminen ja hyvinvointi vaikuttavat merkittävästi urheilusuoritukseen.

”Jos olisi ollut käytössä joku Qridin tyyppinen sovellus, niin olisin huomannut sen aikaisemmin”; hän sanoo.

”Tiesin milloin pelasin huonon ja milloin hyvän pelin. En paljon muuta. On hyvä oppia, että tältä tultuu, kun on energinen ja tältä, kun on väsynyt.”

”Valmentaja pystyy reagoimaan, jos urheilija on neljä päivää peräkkäin väsynyt, kun hän merkkaa sen Qridiin. Ylirasitustiloja on nykyään paljon ja vireystilaa on hyvä tarkkailla, että niitä pystytään ennaltaehkäisemään.”

Qridi Sportin kautta urheilija voi esimerkiksi myös vastata kysymyksiin: Sainko tänään itsestäni kaiken irti? Pystyinkö heittäytymään otteluun?

Valmentaja voi seurata sovelluksessa pelaajiensa vastauksia ja ohjata heitä kehittämään puutteitaan. Silloin punnitaan myös valmentajan ammattitaitoa ja kyky uudistua.

Lahjakkuus on aina lahjakkuus. Mutta miksi kahdesta yhtä kyvykkäästä toinen menestyy paremmin? Tai miksi lahjakas nuori jää aikuisena kakkoseksi uutterasti vuosia harjoitelleen peruspelaajan jälkeen?

Kimmo Koskenkorva kertoo entisen NHL-kiekkoilijan ja nykyisen urheilupsykologin Tuomas Grönmanin (s. 1974) antaman esimerkin:
”Nykyään NHL:ssä pelaavat nuoret suomalaiset erottuvat ikätovereistaan henkisen vahvuutensa takia. Moni pelaaja on heidän kanssaan taidoiltaan samanvertainen, mutta ei silti ole menestynyt niin hyvin. Itseluottamus ratkaisee.”

Huipulle pääsyn vaatimukset ovat nykyurheilussa hurjia. Nuoren on muutenkin vaikea tietää, mitä pitäisi tehdä ja riittääkö sekään mihinkään. Pitäisi uskoa mahdollisuuksiinsa elämän vilinän seassa ja puikahtaa sopivasta raosta menestykseen.

Lahjakas, mutta mieleltään hutera pelaaja voisi saada Qridi Sportista tukea. Sen kautta hän voisi oppia tunnistamaan mielentilojaan ja ruveta vaikuttamaan niihin. Niin pelaaja ohjautuisi ottamaan vastuuta itsestään ja teoistaan. Siten hän pystyisi antamaan urheillessa paremmin kaikkensa ja saisi siksi mahdollisuuden itseluottamuksen nousuun. Avuksi hän tarvitsee valmennusta.

”Moni menee lahjoilla pitkälle, eikä ole siksi ymmärtänyt tehdä tarpeeksi hommia. Henkinen puoli jää silloin kehittymättä”, Koskenkorva sanoo.

Kommentit:

”Qridi Sport patistaa urheilijaa miettimään omia tekemisiään.”

 ”Jos minulla olisi ollut käytössä Qridin tyyppinen sovellus, olisin huomannut aiemmin, miten arjen sujuminen ja hyvinvointi vaikuttavat suorituksiini kaukalossa.”

 ”Moni menee lahjoilla pitkälle, eikä ole siksi ymmärtänyt huipulle pääsyn vaativan kokonaisvaltaista urheilijan elämää. Henkinen kovuus ja sietokyky jäävät silloin kehittymättä.”

Qridi